Kutyákról és macskákról. Szerető gazdiknak.

Kutyákról és macskákról. Szerető gazdiknak.

Aujeszky-betegség (álveszettség)

2017. február 24. - Sinapis

Az Aujeszky-betegség kutyák és macskák halálos kimenetelű vírusos betegsége, amely veszettséghez hasonló tünetekkel jár, az embert nem betegíti meg. Nyers sertéshús vagy patkány elfogyasztásával juthat a vírus kedvencünk szervezetébe.

A kutyáknál a tünetek 3-4 nappal az elfogyasztás után jelentkeznek. Először idegrendszeri tünetek jelentkeznek, ingerlékenyek lesznek, nyálfolyás lép fel, bizonytalanná válik a járás, folyton vakaróznak, majd bőrdarabokat harapnak ki magukból, súlyos esetben előfordulhat öncsonkítás is. Azonban a veszettséggel ellentétben itt nem lép fel állkapocsbénulás. A bénulásos tünetek fellépése után 1-2 nappal elpusztul az állat.

A macskáknál az első tünet a bőséges nyálzás, keserves nyávogás, a pupillák egyenetlen tágulása, amelyet izomgörcsök követnek.

Mivel a betegség nem gyógyítható, fontos a megelőzés, ezért sertéshúst és belsőséget csak főzve vagy sütve adjunk kedvencünknek, ha mindenképpen adni akarunk nekik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutya-macska.blog.hu/api/trackback/id/tr6112281583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása