Kutyákról és macskákról. Szerető gazdiknak.

Kutyákról és macskákról. Szerető gazdiknak.

A kutyák táplálásának alapjai

2016. március 01. - Sinapis

A kutyák táplálékigényét több tényező együtt határozza meg. A bevitt tápanyag mennyiségét az életkor, az életmód és az egészségi állapot befolyásolja. A helyes mennyiség kiválasztása azért is fontos, hogy mert így a kutya szervezete könnyebben meg tud birkózni a betegségekkel, az egészséges táplálás segít a megelőzésben.

A legegyszerűbb megoldás, ha boltokban kapható takarmányt adunk kedvencünknek, így biztosak lehetünk abban, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítunk, amire egy kutyának szüksége van. A nedves tápok nagy része víz, így a tápanyagok drágábbak, mint a száraz tápok esetében, amelyek tárolása és kezelése is egyszerűbb. Ezek minden szükséges összetevőt tartalmaznak, így nem szükséges melléjük vitamint, ásványi kiegészítőt adni.

Sokan szeretik ételmaradékkal etetni kutyájukat, vagy csak kiegészíteni a kész tápokat, ez azonban nem tesz jót kedvencünknek. Étvágytalanná, válogatóssá válhat tőle, valamint hasmenést, hányást okozhatnak, így próbáljuk meg megállni ezt a fajta „kényeztetést”.

A kész tápokon mindig találhatunk adagolási útmutatást, amely kutyánk testtömegéhez igazodva adja meg, mennyi a napi adagja. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez csak iránymutatás, a végleges mennyiséghez figyelembe kell venni kutyánk kondícióját is. Ha kutyánk sovány (láthatóak, kitapinthatóak a bordák), akkor napi adagját növelni kell; ha kövér (nem tapinthatóak ki a bordák), akkor csökkenteni kell az előírt mennyiséget. Kutyánk kondíciója akkor jó, ha a bordák nem emelkednek ki és könnyen tapinthatóak. 

A tálat ne hagyjuk sokáig a kutyánk előtt akkor se, ha nem eszi meg az egész adagját. A legjobb, ha 15-30 perc után elvesszük előle a tálat, így habzsolásra se késztetjük. Ha a táp folyton előtte van, azzal válogatóssá válhat, és könnyebben elhízhat.

Fontos, hogy mindig a nap ugyan azon szakaszában adjunk enni kedvencünknek, így vehetjük észre legkönnyebben az étvágytalanságot, amely betegségeket is előre jelezhet.

A jutalomfalatok akkor hasznosak csak, ha tényleg jutalmazásra, pozitív megerősítésre használjuk őket. Ha a napi takarmány-adagjuk mellé adunk nekik jutalomfalatot, azzal árthatunk nekik, mivel hizlalnak, és nem tartalmaznak hasznos tápanyagokat. Azonban, ha mindenképpen szeretnénk kedvencünknek jutalomfalatot adni, olyat válasszunk, amely a fogakat is tisztítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutya-macska.blog.hu/api/trackback/id/tr998432166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása