Kutyákról és macskákról. Szerető gazdiknak.

Kutyákról és macskákról. Szerető gazdiknak.

Macsakleukózis

2017. március 02. - Sinapis

A macskaleukózis egy idülten lezajló betegség, amely során a nyirokszervek és a vérképző szervek megbetegszenek, csökken a szervezet védekezőképessége, valamint daganatok is képződhetnek.

A betegség világszerte előfordul, az egyik leggyakoribb vírusos betegség a macskáknál. Elsősorban nyállal terjed, bármely életkorban lévő macska elkaphatja sajnos, így fokozottan kell figyelni kedvencünkre. A lappangási idő hosszú is lehet, és nem is minden macskán jelentkeznek a klinikai tüneteke, sokan csak hordozzák a betegséget, és megfertőznek másokat.

A tünetek közé tartozik az áll alatti és a térdhajlatban lévő nyirokcsomók duzzadása, kedvencünk kedvtelen és étvágytalan lesz, felléphet vérszegénység, visszatérő láz is. Az immunrendszer legyengül, így könnyen jelentkezhetnek más betegségek is.

Gyógykezeléssel csak átmeneti gyógyulás érhető el, így fontos, hogy a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, erre már vannak vakcinák. A fertőzött macskákat el kell különíteni a többitől, és új állatot is csak igazoltan fertőzésmentes állományból szabad választani.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutya-macska.blog.hu/api/trackback/id/tr9912281603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása